ועידת האו"ם בשארם א-שייח במצרים לענייני אקלים
לקראת ועידת האו"ם לענייני אקלים שתתקיים בשארם א-שייח - הממשלה אישרה את הצעת ראש הממשלה והשרה להגנת הסביבה לתוכנית אקלימית חדשה בכל משרדי הממשלה

במסגרת התוכנית על כל משרדי הממשלה להגיש עד סוף 2023 תוכניות פעולה, שיגדירו את אופן היערכות המשרדים למשבר האקלים.
ראש הממשלה יאיר לפיד: "עם התמודדות נכונה והערכה מוקדמת, משבר האקלים מזמן לנו הזדמנויות יוצאות דופן – לא רק מאבק עיקש, אלא שגשוג והצעדה של כלכלת ישראל קדימה לעולם חדש. לקראת ועידת האו"ם בנושא אקלים בשארם א-שייח, אנחנו מתקדמים עוד צעד חשוב בהיערכות משרדי הממשלה למשבר האקלים, תוך הצבת דד-ליין להגשת תכנית היערכות שתחייב את כלל המשרדים הרלוונטיים להציג לממשלה התקדמות ביישום תוכניות הפעולה, אחת לשנה. אני מודה למנכ"לית משרדי על ההובלה במשרד רה"מ ולשרה להגנת הסביבה תמר זנדברג. אנחנו ממשיכים לחתור וליישם את החלטות הממשלה שעברו בנושא אקלים ולשפר את מוכנות משרדי הממשלה".
השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג: "אנחנו רואים את נזקי משבר האקלים – המשבר החמור ביותר שניצב בפני האנושות כיום - בחיי היום-יום של כולנו. סופות בימים אלה מותירות חורבן ומתים רבים ברחבי העולם, והן יחריפו ויופיעו לעיתים תכופות יותר, כתוצאה ממשבר האקלים. היערכות מוקדמת ברמה הלאומית היא קריטית להצלת חיי אדם והסביבה – והצעד שעשינו היום הוא צעד משמעותי לעבר מוכנות ישראל להתמודדות עם הנזקים והשינויים שמביא איתו משבר האקלים".
מטרת ההחלטה, בהובלת המשרד להגנת הסביבה, הינה להטיל חובת גיבוש תכנית היערכות למשבר האקלים על כל משרדי הממשלה, אשר תוגש עד סוף שנת 2023. זאת, בהמשך להחלטת הממשלה "היערכות ישראל להסתגלות לשינויי אקלים" (מספר 4079) מחודש יולי 2018.
בהחלטה החדשה קבעה הממשלה, כי עד סוף שנת 2023 על כל משרדי ההמשלה לכתוב ולהגיש תוכניות היערכות לשינוי אקלים. התוכניות ייכתבו בהתאם לתרחישי ייחוס לשינוי אקלים שיוכנו על ידי רשות החירום הלאומית והמשרד להגנת הסביבה, וכן לתיעדוף וניתוח מגמות האקלים שעורכת מינהלת היערכות לשינוי האקלים שאותה מוביל המשרד להגנת הסביבה. תיאום הפעילות הבין-משרדית נעשתה בתיאום עם המועצה לביטחון לאומי. בנוסף, יעמיד המשרד יועץ מקצועי שיסייע למשרדי הממשלה במיפוי הצרכים וכתיבת התוכניות.
ההיערכות להשפעות הנובעות ממשבר האקלים ולנזקיו, נועדה להגן על הציבור, בריאותו ורווחתו מפני השלכות משבר האקלים והשינויים הצפויים ואלו שכבר מתרחשים. ההשפעות מתגלות כבר כעת בכל רחבי העולם בדרך של אירועי חירום קיצוניים, כמו עלייה בתדירות שריפות היער, שיטפונות והצפות, ועתידות להחריף ככל שכדור הארץ ימשיך להתחמם.
משרדי הממשלה השונים אמונים על תחומים שונים, אשר משבר האקלים משפיע עליהם. כך, למשל, ההתחממות והצמצום בלילות הקרים עתידים לשנות את הגידולים החקלאיים המתאימים לגידול בישראל; כל תשתיות הממשק הימי יצטרכו להתאים את עצמם לעלייה החזויה במי הים; ואת ערי ישראל יהיה צורך להתאים באמצעות הצללה וייעור לעקות ולגלי חום חמורים ארוכים יותר.
על רקע זה, החלה רשות החירום הלאומית בהכנת תרחישי ייחוס לשינויי אקלים בשיתוף המשרד להגנת הסביבה ופרסמה בשנת 2022 את תרחיש הייחוס הראשון בנושא שיטפונות. בשנים הקרובות צפויים להתפרסם תרחישי ייחוס נוספים שיסייעו בידי גופי הממשלה השונים להיערך לאירועי האקלים הצפויים באזורינו ובכלל זה – גלי חום, שריפות ושלגים וקור קיצוני.
החלטה זו מצטרפת לסדרה של תוכניות ופעולות שמבצע המשרד להגנת הסביבה לשיפור היערכות ומוכנות מדינת ישראל לשינויים הצפויים בעקבות משבר האקלים. בין היתר, העביר המשרד את חוק האקלים בקריאה ראשונה בכנסת ישראל, וצפוי להמשיך לפעול לקידומו עם כינונה של הכנסת הבאה.
כמו כן, פעל המשרד לתמיכה ברשויות מקומיות לכתיבת תוכניות היערכות ממוקדות למשבר האקלים. במקביל, מקדם המשרד בימים אלה תוכנית לאומית להצללה וקירור המרחב העירוני באמצעות נטיעת עצים וכן תוכנית לשיקום נחלים ועידוד רשויות לשימור שטחי טבע עירוניים.
כל המידע והתמונות נלקחו מהדוברות של המשרד להגנת הסביבה