20 עובדות על האוקיינוס שאתם חייבים לדעת
Updated: Mar 16, 2022
“כמה חצופה היה לקרוא לכוכב שלנו כדור הארץ, לאור העובדה שהוא רובו אוקיינוס”– ארתור סי קלארק
סודות האוקיינוס- 20 עובדות מדהימות על הים של כולנו.
1.שונית המחסום הגדולה” היא מערכת שונית האלמוגים הגדולה ביותר בכדור הארץ, והיא מורכבת מכ-2,900 שוניות נפרדות ומ-900 איים המשתרעים לאורך” 2,300 קילומטרים. זהו אחד משבע פלאי עולם, ואין פלא- השונית גדולה יותר מחומת סין והדבר החי היחיד בכדור הארץ שניתן לראות מהחלל וככה היא נראת
2. כ 70% מהחמצן שאנחנו נושמים מגיע אלינו ישירות מהאוקיינוס. תודה אוקיינוס!
3. המפל הידוע הגדול ביותר של כדור הארץ הוא מתחת למים. התופעה מתרחשת כשהמים הקרים והצפופים יותר מהמזרח פוגשים את המים החמים והקלילים יותר מהמערב. כדי להמחיש את הגודל שלו, הזרם מים שזורם במפל הוא פי 50,000 ממפלי הניאגרה. ככה זה נראה ושמו (denmark strait waterfall). המפל שוכן ליד חופי דנמרק.
4. כפי שידוע לנו קרני השמש לא מגיעות לקרקעית הים, מה שאומר שפוטוסינתזה לא אפשרית שם, מה שאומר שצמחים אינם יכולים לגדול, מה שאומר שכל היצורים שחיים בקרקעית האוקיינוס ניזונים מבשר.
5. אפשרי למצוא נהרות, אגמים ומפלי מים מתחת לפני הים. כאשר מי מלח ומימן גופרתי מתחברים, הם נעשים צפופים יותר משאר המים הסובבים אותם, מה שמאפשר להם ליצור אגם או נהר הזורם מתחת לים.
6. שנת 1997 נקלט על ידי המינהל האוקיאני האטמוספרי הלאומי הקול הכי חזק שאי פעם הטבע השמיע. הקול היה כל חזק שנשמע 4,800 קילומטר מרוחקים מהחיישני קול שקלטו אותו. הפליטת צליל הגיע משבר של קרחון. קראו לקול הזה בשם “הבלופ”.
7. מים בקרקעית האוקיינוס חמים בצורה לא רגילה. בחלקים העמוקים ביותר של האוקיינוס טמפרטורת המים נעה בין 2-4 מעלות צלזיוס. למעט מים שיוצאים מלחץ הידרותרמי בקרקעית הים. המים יכולים לעלות עד 400 מעלות צלזיוס
8. אנו לא יכולים לשתות מי ים, אבל אנו יכולים לשתות קרח ים. עם זאת, לא מומלץ לשתות קרח ים טרי, מיכיוון שיש לו כיסים קטנים של מלח שנלכדו בין גבישי קרח
9. מדענים משערים שחקרנו רק 9% מכל הזני החיות המצוים באוקיינוס מכיוון שגילינו רק קרוב ל6% מהאוקיינוס. למעשה אנחנו יודעים יותר על פני שטח הירח מאשר על עומק האוקיינוס. 12 אנשים היו על הירח. רק 3 במקום הכי נמוך שידוע כיום לבני האדם.
10. יש כנראה יותר פרטי היסטוריה מתחת לפני הים מאשר בכל המוזיאונים בעולם יחד. למעשה יש הערכה שטוענת שיש מספיק זהב באוקיינוס שמספיקה ל4 קילו זהב לבן אדם!
11. כל המים של האוקיינוס מכיל כ- 1.35 מיליארד קוב של מים.(קוב- קוביה בצורה של מטר לאורך, רוחב, ועומק)
12. רוב החיות שאי פעם תועדו הן חיות ימיות. למעשה, מדענים מעריכים ש80% מכלל היצורים החיים בעולם נמצאים בים
למציאות הפחות נעימה לקריאה-
13. כמו שהוזכר למעלה האוקיינוס מייצר לעולם 70% מהחמצן שאנו נושמים. פיזור חומרים רעילים שנמצא לעיתים קרובות בפלסטיק שנזרק לים מזהם את החמצן שאנו נושמים מכיוון שסוגי רעלנים מסויימים מתפרקים עם החמצן.
14. בנוסף לחמצן שאנו נושמים אנו אוכלים דגים, מי שופכין ופסולת שנזרקים לים מזהמים את המים ולאחר מכן בדרך בלתי נמנעת מזהמים את הדגים שאנו אוכלים והתוצאה יכולה להיות הרסנית לגוף שלנו.
15. בדומה לכך, רמת החמצן הנמוכה והמזוהמת במים משפיעה בצורה קשה על הישרדותם של בעלי חיים ימיים כולל לווייתנים, דוליפנים ופינגווינים.
16. אכילת פלסטיק על ידי יצורים ימיים גורמת לבעיות עיכול קשות. מהדיווחים עולה כי צריכת הפלסטיק בכל סוגי הדגים מסתכמת בכמה טונות בכל שנה. בנוסף לגרימת פגיעות מעיים ומוות של דגים אלה, הדבר גם הפיץ את הסיכון לאורך שרשרת המזון, לדגים גדולים יותר ויונקים ימיים.
17. צבי ים הם הקורבנות המצערים של זיהום הפלסטיק במים, מלבד דגים. צבי הים צורכים זבל פלסטי כמזון, מה שמוביל לחסימה בקיבה ובסופו של דבר למוות. מחקרים מצאו כי מחצית מצבי הים ברחבי העולם אכלו בשלב מסויים פלסטיק.
18. פסולת באוקיינוס מאיימת גם על חייהם של ציפורים התלויים בצורות החיים אוקיאנית לדרישות המזון שלהם. ברוב הפעמים, יצורים אלה סובלים בגלל בליעת פלסטיק או בגלל חנק. ועל פי מספר סוגים של מחקרים, 44% מכל מיני ציפורי הים, תועדו כמי שיש בהם פלסטיק בגופם. (כן כמעט כמו הצבים)
19. “שטח הפסולת של האוקיינוס השקט” הוא דוגמא לפסולת ימית. החוקרים אומרים שזהו אתר האשפה הגדול בעולם. אתר האשפה הצף הזה הוא כמעט כפול מגודלו של טקסס.
20. זבל פלסטי שהושלך לים מהווה איום חמור על תפקודן של מערכות אקולוגיות, אשר מתייחס באופן ישיר להתחממות גלובלית. יש לקוות שאנו בני האדם נעשה משהו בקשר להרגלים שלנו לשינויי אקלים, מכיוון שהוא מוחק במהירות את המבנה הנפלא שצויין כמספר1 (מי שלא ראה זה הזמן!).זבל פלסטי שהושלך לים מהווה איום חמור על תפקודן של מערכות אקולוגיות.
עם זאת, מתקיימים מאמצים רבים להפחתת זיהום הפלסטיק בים, לרבות אמצעים הכוללים ניקוי חופים ומעברי מים ומניעת כניסת פלסטיק לאוקיינוס מלכתחילה. יש ארגונים רבים הנלחמים להצלת האוקיינוסים. כחלק מהמאבק בזיהום פלסטי, במיוחד בים, מדינות רבות הגבילו או אסרו על כמה סוגים של מוצרי פלסטיק. מאמצי הטיפול והמודעות הגוברת ואכן יש שינויים לטובה, בזכות מי שמקפיד לאמץ חיי צריכה שונים. טובים יותר ובריאים יותר.
תודה רבה לאתרים היוצאי דופן שמהם שאבתי את המידע
https://www.marineinsight.com/environment/how-is-plastic-ruining-the-ocean/ https://bestlifeonline.com/crazy-ocean-facts/